Diskussion med Susanna Sternberg Lewerin, Professor i smittsamma djursjukdomar vid SLU.

Två röster – en fransk f.d. yrkesmilitär och en svensk veteran – medverkar i en analys.

Cilla Fischer kommer att prata om Sirius erfarenhet.

Yuliya Antonova är en Sverigebaserad komiker och regissör. Hon föddes 1994 i den ryska staden Ufa och flyttade 2011 till Moskva för högre studier. Parallellt med studierna tar hon också kurser i franska vid Institut français i Moskva, går på flera auditions, och jobbar på sin dokumentär om livet i ett studenthem (som blev en del i hennes ansökan till en praktikplats vid Femis universitet).

2015 i Paris upptäckte Yuliya den cinematografiska rörelsen Kino och blir en kinoit som spelar en aktiv roll i flera franska kortfilmer. Några av dessa har valts ut till filmfestivaler som Kortfilmsfestivalen Clermont-Ferrand, Aubagne internationella filmfestival etc.

Efter att ha studerat filmvetenskap vid Oslo universitet, presenterade Yuliya 2018 sin första kortfilm “I vattnet”, i egenskap av regissör och manusförfattare. Filmen spelades in i Trouville inom ramarna för filmfestivalen Off-Courts. Samma år deltog hon i Uppsala kortfilmfestivals “Uppsala talangdagar”.
Därefter har hon själv gjort två kortfilmer och för tillfället jobbar hon på sin fjärde film.

5 korta filmer

In the Water

“Ibland måste man ta sig ur sitt skal för att kunna leva”. En ung kvinna besväras av diverse syner. Hon försöker förstå sina drömmar. Hon är ensam i mötet med sina rädslor.

In Your Room

Det finns en del pakter man helst vill glömma. Hon upptäcker att hon befinner sig ensam i ett rum med Djävulen, eller är det kanske henne själv? Ett möte med den ofrånkomliga upplösningen?

Session

23/03/2019 15:30

Pierre Jolivet var redan en erfaren manusförfattare när hans första spelfilm nominerades till en César.

Hans filmer, förankrade i en ständigt våldsam social verklighet, ger utrymme för stridslystna karaktärer, vars beslutsamhet att ”göra sitt” för en rättvisare värld gör dem paradoxalt till isolerade individer.

Som ett eko av hans personliga engagemang för att främja det franska kulturella undantaget och kulturen i den europeiska politiken.

Hans 17:e film, Victor et Célia, släpps i Frankrike kommande april.

Filmografi i urval:

1985: Strictement personnel
1989: Force majeure
1999: Ma petite entreprise
2005: Zim and Co.
2008: La Très Très Grande Entreprise
2015: Jamais de la vie
2017: Les Hommes du feu

 

Jamais de la Vie

– 52-årige Franck är nattvakt i ett köpcentrum i förorten. För tio år sedan levde han ett annat liv, men idag har han dragit sig tillbaka till enformiga rutiner. En natt ser han en stadsjeep som driver omkring på parkeringen. Nyfikenheten väcker honom ur hans likgiltiga tillstånd och han bestämmer sig för att ingripa.

Session

23/03/2019 17:45